-->

Iklan Anda Disini

Create your own banner at mybannermaker.com!

Perhatian

Lepas Follow Aku Korang Tinggalkan La Jejak Kat cBOX, Senang Aku Nak Follow Balek..TQ

Sunday, August 21, 2011

Lailatul Qadar??? Bile ???


Kate sesetengah ulama, Lailatulqadar b'laku pada 1 malam t'tentu spt malam 21 dan 23 Ramadan. Ini menurut Imam Syafie r.a dan sesetengah ulama krn de hadis Bukhari dan Muslim yang m'ceritakn Lailatulqadar b'laku pada malam t'sebut sehingga Rasulullah saw sujud dan dahinya yang mulia masih b'lumuran tanah pada malam itu. Ada sesetengah ulama, tak menentukannya scr pasti dan de gak ulama t'utama dari kalangan para zuhad dan sebagainya mengira dengan hari p'mulaan puasa.

Menurut mereka sekiranya permulaan puasa jatuh pada hari :

  • Ahad atau Rabu = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-29.
  • Jumaat atau Selasa =Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-27.
  • Khamis = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-25 Ramadan.
  • Sabtu = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-23.
  • Isnin = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-21.

Demikianlah kaedah yang dorang guna , sebahagian ulama la termasuk Imam Abul Hasan r.a. Tegas beliau: Aku tak pernah terlepas malam Lailatulqadar t'sebut dengan m'gunakan kaedah ini.

Tanda Dan Alamat
Tanda dan alamatnya banyak gak la, antara lain malam itu sendiri b'lalu dengan penuh keheningan dan tenteram, angin bertiup lembut sepoi-sepoi bahsa ( bak kate org2 tua) hu2.. dan esoknya, pada pagi hari kelihatan langit agak redup dan cahaya matahari tidak begitu menyinari ruang angkasa dan macam-macam lagi la.

Hikmah
Hikmatnya ialah apabila seseorang taw sal malam Lailatulqadar t'sebut,so banyak2 kan la doa dan istighfar termasuk ibadat pada malam dan keesokannya, untuk mendapatkan fadilat hari yang penuh berkat dan mulia neh. Yakinlah apabila seseorang itu bersedia setiap malam Ramadan dengan ibadat, sekurang-kurangnya bersolat jemaah setiap waktu, Maghrib, Isyak dan Subuh, kata ulama dia for sure dapat fadilat malam Lailatulqadar neh.




So...semoga kita neh termasuk dalam orang yang b'tuah la dapat nikmati rahmat nie..



INSYA'ALLAH...

RaSa BErsaLah

Adeyh..cam ner nak cer ek???
Cam nie la,
Jumaat lepas aku gi buka puasa dengan member2 tempat kerja…
Ni La Aku Dengan Aiman G Beli..
Mang happening giller la wa cakap sama lu..hu2..
Walaupun Lauk tak banyak, just..
Udang petai
Sayur campur masak lemak kot
Telor dadar
Ikan siakap 3 rasa
Tomyam campur & de lagi yang aku lupe sebab focus kat makan jek..ha3..
Siap ada kek secret resipe lagi tue…( aku dengan aiman g beli kat THE WELD)hu2…
Nak dipendekkan cer mang best la majlis buka puasa tue.
Tapi skang ni aku dah bersalah kat someone bernama husna ape tah
Tapi lebih dikenali sebagai KAK ZAZA (link)…ha3…
Kak Zaza Yang Mana? Jangan tanya soalan sengal ley x?? he3..
Esoknya pada hari sabtu sepatotnya hari kerja aku..biasa la kuli…he2
Tapi masalahnya skang aku tak datang kerja…
Ceh...Aku Yang Wat Peace Tue.Guna Mikroskop Utk Tgk...Ha3...
Secara jujur aku nak bagitaw ia tak disengajakan
Secara jujur gak nak bagitaw yang aku pun malas nak gi kerja time tue…ha3…
Malam sabtu tue aku set alarm dan tido awal semata-mata nak gi kerja esoknya.
Tapi phone aku in silent mood…so sepatah alarm pun x bunyi…huwahahaha..
Memang tak disengajakan ae
Bila aku bangun dalam kowl 1 tgh tue..tengok jam…
ALAMAK!!! Da lambat nak gi kerja…
So mang  tak la aku nak g kerja…ha3…
AKu tengok phone, 19 miss calls & 7 text messages

Sume dari akak aku (link) yang sepatotnya kiteorang g sunway pyramid lepas aku balik kerja,
SHOPING RAYA LA KATAKAN…hu2…
Yang aku pelik tak ada satu pun text atau miss calls dari KAK ZAZA…
Selalu law aku lambat siket jek dye da call da…
So… ada 2 kemungkinan…
1st Dia da taw aku tak akan datang sebab kedatangan aku bulan ni mang agak kurang memuaskan la..ha3..
2nd dia mang dah tak peduli aku datang atau tak…(dia marah la tue)
Eh….jap2…1 lagi kemungkinan..tah2 dia pun tak datang…huwahahaha..
Tapi KAK ZAZA sebagai Team Leader yang bertanggungjawab mesti kena datang.
Kalau dia tak datang…mesti campaing tak jalan punya..
Dia nie da macam manager la.. dia baik..cantikmanis..tegas..ha..pe  lg ek…baik…eh da cakap..ha3
So tujuan entry nie sebenarnya…aku nak bagitaw kat dye..
KAK ZAZA…. IZ NAK MINTAK MAAF SEBAB TAK DATANG KERJA, IZ TAW BOLEH JEK NAK DATANG KERJA KOWL 1 TUE.  TAPI IZ TAK DATANG…SEBAB KAKAK IZ DA SAMPAI…  BAGI ALASAN APA PU DAH TAK GUNA JUGAK. BENDA DAH BERLAKU.  SO APA YANG IZ LEY BUAT…MINTA MAAF JE LA KAK AE..??
BULAN2 BAEK NEH…HE2…
SEKALI LAGI..
Sorry Kak..X De Niat Pun..Hu2..
SORRY KAK ZAZA…hu…

Saturday, August 20, 2011

Are you Realy Know Them???? ha3...


Let get to know your friends better.....
this is from my experience on how to know or to judge  your friends..
ok.. I make it simple..



this is 3 ways that i recommanded for this purpose...

  • To know a person's nature.Nothing is harder to know than a person's nature....... For some are nice to you but steal from you, outwardly respectful while inwardly plotting, brave on the outside but cowardly on the inside, strong for themselves but weak for others, fast to talk but slow to act, supportive when you are beneath them but jealous when you have wings, kind but cunning, there with you but acting against you, talented but selfish..... so, act fast la.... 



  • To know thoughts: ask kind questions, share principled stories, permit debate...... it is normal for the masses to hold different views and contention between different views is unavoidable, necessary and beneficial......In the course of normal and full debate, what is right, correct, and wrong will be affirmed, atau pe2 jelah unanimity will be reached. ...


  • To judge enemies posing as friends: watch their work, care nothing of what they say.  Know those who form factions that band together for character assassination, false criticism, and vilification of the good..... seek luxury in uniforms; tell wild tales about supernatural help to the helpless...... they render judgment based on private views, and personal gain; make secret alliances with enemies, awaiting personal advantage.  They require distance, disassociation and more......tapi kena peka la....


  • got it...
    any question jus hit me by FB...
    GUD LUCK...

    Friday, August 19, 2011

    Kaki Wayang...???

    Ha3...ye la kot.. aku mang agak kaki wayang la....
    Kaki???? patot mata wayang..huhu...
    Law kuar cer baru mang aku pergie beli tiket cepat2...
    Siap ada gadjet install kat lappy untuk taw latest movie...

    kadang2 pegiw dengan memember....
    Lagi Suke Law pegie dengan Si Dia @ Fifie..ha3...
    Law pegie dengan si Fifie neh...jenes x banyak makan...
    diet la katakan..ha3....
    Law aku mang penuh di tangan dengan makanan..
    Kadang2 siap seludup lagi makanan luar..ha3....
    Aku mang suke tengok 3D law dorang provide..
    Walaupun cermen mata 3D tue selalu tercampak sebab terkejut..huwahahaha....

    Antara cerita yang mesti aku tengok ialah :

    aku suke dorang nyanyi...mang follow dari dulu..

    aku pernah tengok spy kid yg dulu tue,3 episode..

    ha3..mang follow cer nie..

    aku x suke smurfs yg cartoon tue..tp tgk trailer cam best..





































    Kalau best aku download la pulak..ha3...
    So...ley tengok manyak2 kali..he2...

    Thursday, August 18, 2011

    Dilema Alarm.

    Tak tahu la aku nie...
    Mang ada masalah dengan c alarm neh....
    Aku set tp tak banyak membantu sngt pun... Ha3....
    The problem is, yela aku law nak bangun kowl 5,
    Pada bulan puase nie aku set alarm pada pukul :

    5.00 a.m
    5.15 a.m
    (sahur dulu)
    6.50 a.m
    7.00 a.m
    7.15 a.m &
    7.33 a.m



    Tapi masalahnya... laku akan bangun kowl 5.20 a.m @ 8.00 a.m
    Nampak tak ?
    Aku tak bangun pada waktu alarm yang aku tetapkan.
    Semua alarm nie akan berbunyi lebih dari 12 kali sebab aku postpone jek..ha3....
    Sengal tol...
    Dah la jam aku tue cepat 10 minit dari jam office aku yang cepat 10 minit dari jam ASTRO..
    But still.. Lambat g kerja..ha3...
    Yelah ambek poitn jam hari-hari kat bangsar tue...
    Ape-ape pun skang lepas sahur aku x tido la...
    Solat then just lepak-lepak maen game or whatever.



    So.... Aku mang ade masalah dengan c alarm neh..ha3...
    Tak puas hati tol..
    Blah la ko alarm...hu..

    Sedap Ke Makan Hati

    Ha3...hmm... Bende macam ni selalu terjadi..
    Kat aku la.. & aku percaya kat korang gak.
    Law cam aku nie mang cepat sentap..ha3.. Nak wat cam ner???
    Sentap dengan kawan-kawan, member-member termasuk la geng-geng aku..he2...
    Kadang2 silap sikit jek,
    Member tak ajak makan sama, tergurau kasar, g karaoke tak ajak dan laen-laen la...hu..
    Tapi sentap-sentap aku pun tak de la terok sangat,
    Aku cara aku sentap aku perli balik..biase la..perli memerli nie mang keEXPERTan aku..ha3...
    Tapi ada gak kawan-kawan aku yang sentap lelebeh...
    Tak nak tegur la, tikam belakang la, nak terjun bangunan la...ha3..
    macam nak sentap jek kepala dorang..ha3...
    Kecik besar je tengok kan...
    Biase la masing-masing ada perasaan & bukan senang nak wat orang senang dengan kita.
    ni ha dorang siap wat Facebook untuk orang-orang kuat sentap..ha3...
    Ley tahan sengal gak... ( tapi aku da join ) ha3...
    Pe-pe pun jangan makan hati lama sangat la...
    tak baik untuk kesihatan & boleh mendatangkan kemurungan...hu..
    So.. Renung-renungkanlah.. pokok kek kau la nak boramal ko tak... huwahaha...







    Tuesday, August 16, 2011

    Nak Puasa Tak Ek???

    Aku x faham la nape susah sangat orang yang tak puasa nie??





    Nak kata unzur, lelaki..ha3...
    Nak kata sakit, pegi smoke plak???
    Yang paling best smoke macam nie dah raya...
    Depan orang ramai plak tue...
    Nak kata kaper, muka melayu..ha3...
    Jumpa bagi salam, tapi tangan pegang rokok...ha3..
    Dorang tak taw ke tindakan dorang tue agak sengal dan kurang ajaq..
    Tah la....kot ye pun nak wat dosa..wat la secara senyap...
    So ley setel dengan Tuhan secara senyap2...
    Tak baik tunjukkan aib sendiri...
    hmm....
    Lantak deme ler....
    Masing2 da besor...hu2...
    Da cakap tak mo dengar...da lepas la tanggugjawab aku..eceh...konon baek..ha3...

    Monday, August 15, 2011

    Did You Trust Your Eye???

    ha3.. ni beberapa ilusi yang boleh buat mata nie kagum buat sementara waktu la...


    Aku tengok Gear nie macam bergerak la plak..ha3...




    Try tumpu kat titik hitam tue.... Nantu sume hilang



    Tumpu kat tanda + tue..nanti kuar warna hijau ( law pic nie x gerak maknenyer korang xde flash terbaru, just open in new tab )


    Ha3....sapa pandai math...kira la bape titik hitam dalam tue...huwahahaha...


    Nah..tengok vid neh....

    So pengajarannya... Jangan terus percaya bila nampak dengan mata...
    Selidik dulu...
    jangan maen serang jek x tentu fasal...
    he2... falsafah la plak...

    Tak Puas Tengok Wayang ??? Download Jek..

    Ha..aku pun selalu kena macam nie...lepas tengok wayang..rasa nak tengok lagi...
    cerita omputih la...!!!
    bukan aku tak sokong industri Melayu tapi...ha3...
    Certain cerita aku tengok la...tengok pengarah gak...

    So kat sini aku nak bagitaw korang salah 1 cara senang untuk download PERCUMA !!!

    1st korang kena download  uTorrent neh dulu ...


    Step by step :
    Then korang bukak banyak web yang bg torrent free tp http://isohunt.com/ salah satu favorite aku la.
    Tapi law korang taip kat GOOGLE pn boleh gak..
    contoh " blok 13 free torrent"
    nanti kuar la dye...
    Taip je nak cerita apa...
    Then nanti akan keluar banyak tajuk cerita yang korang nak..
    sekarang untuk memilih cerita yang betul..


    1st : semak category..movie ke, pic je ker..pepe lahh
    2nd : cth la, cer Harry Potter tu kan banyak episode..so yang mana nak??
    3rd : Baca ruang comment dulu sebelum download...nak tengok yang cerita tu betul wujud ke atau FAKE.


    OK senang jek nak taw macam mana fail tu fake
    1st  : dekat comment ada orang dah terkena & dye ade bagitau..ha3...
    2nd : fail dye dalam bentuk rar., tar., ace., dll...sebab kalau cerita @ movie da tentu2 dalam bentuk avi. ke dvd rip ke....


    bila dah puas hati dengan kualiti torrent tue..klick download jela...




    no 3 : ada tulis seed kan ??? law nk taw lagi banyak jumlah seed lagi cepat download korang.
    jumlah seed bertambah bila ramai download cer tue & men"seed"kan cer tue..ha3..faham??
    no 4 : itu fail2 yang korang akan download
    n0 5 : da siap download torrent dia.




    open fail tue then nanti kuar




    ok jek..xyah peneng2....ha3...
    then tunggu jek dye siap...
    law line korang laju macam aku..he2... paling lama pn 1 jam 30 minit siap.
    itu guna broadband...
    kalau guna fiber line..mang lagi cepat la..hu...




    korang tunggu la dye sampai siap...
    da siap click je la untuk tengok...
    anak panah tu tunjuk tempat yang korang ley tengok status download tue.


    bukan ley download cerita jek dengan cara neh, game, sofware & macam2 lagi...


    Cuba lah....tapi law korang mampu beli DVD dye beli la....ha3....



    Menarik Sekarang !!!

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...