-->

Iklan Anda Disini

Create your own banner at mybannermaker.com!

Perhatian

Lepas Follow Aku Korang Tinggalkan La Jejak Kat cBOX, Senang Aku Nak Follow Balek..TQ

Saturday, July 28, 2012

Awam-i & Cash Plus-i Personal Financing

Personal Financing With CIMB Islamic

Money Can't Buy Everything..
But it can be use for now to buy SOMETHING :p

Need a loan for this Raya or any others things?

Click "Pinjaman Peribadi CIMB"' Tab above and you can apply it while you at home.

No need to go to branch to apply..

Just do it from you home or office on your own time.

Click it now and read more about it :)

Sunday, June 17, 2012

Track Your Lost Device ( Laptop, iPhone, Android, Tab etc. )


Sakit hati juga kalau beli iPhone atau barang mahal then hilang,
Lagi-lagi kalau ada orang berniat jahat nak curi barang kita, tapi kadang-kadang salah kita juga selalu menunjuk kat orang. Ha3....

Lama tak update blog sebenarnya sebab busy siapkan laman web customer,
So, dalam entry ini iz nak beritahu beberapa software online yang selamat & FREE untuk anda semua track back apa-apa barang yang mempunyai internet function.

Jika anda hilang atau dicuri :

  • Lap-top (Mac, Linux, Microsoft etc.)
  • iPhone
  • Tablet
  • Android device
  • Ubuntu
  • Debian
  • atau apa-apa sahaja devive yang ada internet @ iOS track.

Berita baik, Ada cara untuk anda cari barang itu semula SECARA PERCUMA 24/7.
Tak perlu lagi jumpa bomoh nak tanya "hanphone saaya hilang, boleh tok carikan?" ha3...

Ok enough, lets don't waste much more time.

Ada 1 device yang iz nak cadangkan sebab iz dah guna memang terbaik,

 Preyproject

Prey Project ialah satu "Open Source Anti-Theft Solution" sofware. So bila "open source" selalunya free.
Walaupun ia open source anda tidak perlu risau kerana semua maklumat anda & data PC anda akan dijaga tanpa sebarang kebocoran maklumat.

Senang saja nak gunakannya.
  1.  Daftar & Download software di  http://preyproject.com/
  2. Aktifkan akaun anda melalui email.
  3. Daftarkan device anda.
  4. Jika anda klik pada butang Prey, satu kata laluan khas @ kod akan dihantar ke handphone/email anda, masukkan Kod tersebut.
  5. Siap, Prey akan mencari dimana sahaja device anda berada dalam dan luar negara. 
  6. Sebarang maklumat yang Prey berikan sila serahkan pada pihak Polis.
  7. Amaran : jangan nak tunjuk hero bawa geng anda pergi cari pencuri tersebut sebab ada kes pencuri tembak owner & kawannya. Tak pasal-pasal mati...


Ini antara mereka yang telah jumpa semula barang mereka 
Click




Bagaimana Prey beroperasi & apakah Kelebihannya?


Auto WiFi - Device anda akan auto connect jika berada dalam kawasan WiFi (KFC, Kedai mamak, atau public location ect. ) Kalau anda memang ada daftar internet ia akan auto connect juga :)



100% Geolocation Aware - Ada GPS tracker, Prey akan simpan data seperti alamat WiFi, nama connection etc,  memang tepat cth : McD  TimeSqure Kuala Lumpur A3820-X239.
Hardware Scan -  Scan Bios, Ram atau motherboard & lihat apa yang pencuri lakukan.



 Berkenalan dengan pencuri - kamera anda akan terpasang secara automatik dan mengambil gambar pencuri atau kawasan dimana pencuri berada.



Auto-Screenshot - Manalah tahu kalau dia sedang online facebook atau email.






Selamatkan Data penting anda- jika anda gunakan Outlook atau software berkata laluan Prey akan auto remove so tidak ada sesiapa boleh buka kecuali anda.






Password Protected- Yang ini akan menyebabkan device anda langsung tidak boleh di "access" oleh si pencuri.


Yang paling penting software ini sangat ringan dan tidak meninggalkan jejak.




Dan ia akan Auto update jika PreyProject launch features baru :)
Ia juga didatangi dengan Prey Pro jika anda nak cepat.





Untuk buat anda lebih faham anda boleh lihat video di bawah, kalau tak faham juga Redha jelah benda dah hilang..ha3...



Selamat mencuba dan semoga jumpalah apa yang hilang tu... :)


p/s : andaikan ada pencuri yang baca entry ini..ha3... iz cadangkan korang hide software yang korang install tu sebab kalau dia padam susah nak track back.

Fell free to ask me if you have any question.

Wednesday, April 11, 2012

Dia Naik, Tak Pernah Turun, Tapi Berhenti Bila Kemuncak.


Ha3... Anda tahu apakah Jawapan bagi tajuk ini???

Kalau anda jawab UMUR maka jawapan anda 99.999% betul... ;p
Kalau anda fikir benda lain bawa-bawa bertaubat lah...Ha3... Baca Seterusnya>>>

Sunday, April 8, 2012

Kos Rawatan Meningkat


Kita semua maklum bahawa setiap orang pasti akan pergi.
Cuma beza bagaimana mereka di dunia sebelum pergi.
"Sihat sebelum sakit"
Iz pasti anda selalu dengar frasa diatas,
ia sebenarnya dari persedian "5 perkara sebelum 5 perkara" yang lain iaitu


1. Sihat sebelum sakit... Baca Seterusnya>>>

Saturday, April 7, 2012

Jom Buka Akaun ASB

Kalau ada sesiapa yang nak mula melabur tanpa sebarang modal??

Anda sebenarnya boleh membuat pinjaman sehingga RM 200,000 dan kaut keuntungan anda setiap hujung tahun.

Klik Sini untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut.

Survey-Faq (Survey Faq) Scam Alert!!!

Hey....
This entry is special made to those who read my last entry about "Part Time Tambah Income".
Sorry to tell you that this web survey is actually a scam.
What can I can tell you is Im one of the 1st 10000 clients bacht for this survey site.
I do complete my survey and archive to US$ 1,360.
that is my 1st point collections.
I trade it up into my PayPal and the do cash it up...but not all the sum...just part of it...
I got RM 1,000 and is not even half from the real amount.
They should pay me RM 4,488...Its take a lot of time.
I try to email the owner's side but no respond...
But its okay at least I got pay...
Then several month after someone told me that this side is a scam.
So I tried to investigate about this matter.
And I sadly it's the truth...
I open-up my pay pal account and its had been blocked.
Luckily my pay pal account is a three way account guarded by my 3 privet email.
So I use the back door....
But what can I say, my account already been ambush....Got nothing more...
Last time I check it i still have RM 50,
cause I already use the money from Survey faq to buy some online game items.
So I report this thing to RHB (bank) then they clean my Pay Pal acc.
I never ask or post an entry in my blog if i not try it 1st and get what it promised.
And if you notice my blog has been hack before by some guys and he put viruses in my blog.
But it clean now and google already unblock my site after 2 month.
Now I post this entry to say sorry and to warn you about this thing.
My mistake is when I got the money,I promote it to my friends.
SO Im really sorry it this website has cost you lost of your time.
I will not delete my post about "Part Time Tambah Income".
So it will link to this entry you read.
Here is some Link And video about this scam...
Again..Sorry guys....



Wednesday, January 11, 2012

Kebaikan Dibalas Kebaikan



Kita semua tahu hukum alam,

Kebaikan dibalas kebaikan, manakala kejahatan dibalas dengan kejahatan...
Tapi ada juga kebaikan dibalas dengan "kemalangan" sebagai ujian kepada manusia.
Dan Kejahatan dibalas Keuntungan supaya ia lebih menyesatkan.

Sesetengah masyaraat menganggapnya sebagai karma kehidupan
Semua sedia maklum ( skema la pulak iz neh..Ha3..) bahawa dunia kita memang kucar kacir sekarang.

Perang sana sini, paling sedih bila yang berperang adalah seagama & serukun.
Itu benda dah berlaku, tak boleh nak buat apa lagi kecuali cuba mencerahkannya.

Tapi kita yang masih aman, walaupun tak la aman sangat sebab setiap jam ada yang dirompak,
setiap jam ada sahaja yang dirogol dan diperkosa di Malaysia ni.

Apa yang iz cuba nak sampaikan, kita semua perlu menjadi lebih baik dari segala aspek.
Supaya Perkara yang baik akan lebih cepat menuju ke arah kita semua.
Tapi kita ni nak cakap Terima Kasih pun susah kadang-kadang betul tak???

Disini iz nak kongsikan satu video dari you tube, iz pernah tempel dekat facebook 2 bulan lepas.
Tapi sampai sekarang tak jemu-jemu ulang tonton...  :p

Iz yakin, kalau korang tengok video ini( walaupun dah pernah tengok) korang akan kongsi bersama rakan yang lain, Sekali lagi.


Tuesday, January 10, 2012

Free Games Download Play When You Free.

Ok..Ini merupakan Salah 4 5 game off9 yang iz dah try dah boleh tahan la best dia.
Hanya untuk mengisi masa lapang anda di waktu tak ada apa nak buat...Ha3..
Ini merupakan game dalam mode Mini Pack. So saiz dia tak besar sangat.

Selamat Mencuba~weeeeee

Warning :
Budak 13  kebawah perlukan bimbingan ibu bapa & game ini boleh membawa kepada ke"addicted"kan..Ha3..
Anda juga tidak digalakkan bermain sewaktu kerja..cukup-cukup la guna internet office on9 FB..ha3.. 


Deadly Race
Download Sekarang!!!




Critical Damage


Download Sekarang!!!


RIP3
Download Sekarang!!!




Crazy Birds
Download Sekarang!!!
Untuk carian Lebih banyak game sila klik SINI!!!


Sumber : GT Free Games

Selamat Hari Jadi Tuan Guru Nik Aziz



Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat (TGNA) merupakan salah seorang tokoh Ulama tersohor didunia.
Iz nak mengambil Kesempatan ini nak ucapkan 
Selamat Menyambut Ulang Tahun Kelahiran Yang Ke-81 kepada Beliau. 
(Walaupun Tak mungkin dia baca entry iz neh,LOL)

Semoga Jihad TGNA dibalas Allah disana nanti.

Iz pernah buat assigment Bertajuk Tokoh-tokoh terkemukan di dunia masa belajar dulu Termasuklah TGNA.

Biar iz perkenalkan sedikit latar belakang beliau.

Nama penuh seperti di atas,He3..( Nak copy paste pun "rajin")
Lahir pada 10/Jan/1931 di Kampung Pulau Melaka, Kota Baru, Kelantan.
Merupakan seorang Tokoh Ulama' & seorang Ahli Politik.

Tapi Sebelum perkara diatas berlaku beliau pernah belajar di  :



  • Sekolah Kebangsaan Kedai Lalat, Kelantan (3 Bulan) – 1936
  • Sekolah Pondok Tok Kenali Kubang Kerian, Kelantan
  • Sekolah Pondok Tok Guru Haji Abbas, Besut, Terengganu
  • Universiti Deoband, India – 1952
  • Universiti Lahore, Pakistan - 1957
  • Universiti al-Azhar, Mesir – Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab.
  • Universiti al-Azhar, Mesir – Sarjana Perundangan Islam.


Boleh Berbahasa  bahasa Arab, Urdu, English dan Tamil ( Bahasa Melayu dialect Klate :p )

Antara pencapaian beliau :


  •  Menerima anugerah sebagai MB paling bersih dari Gerakan Rakyat anti Korupsi (Gerak)
  •  Top 50 tokoh Islam  berpengaruh didunia dan disenaraikan dalam buku berjudul "The 500 Most Influential Muslims
  • dll... :p

So...Selamat Hari Lahir Tok..


 نئ عبدالعزيز بن نئ مت





Rujukan: Wikipedia & Google

.~weeee..



Monday, January 9, 2012

Download Bleach For Free





Ha3... Anda yang membaca mungkin salah 4 5 orang yang minat Siri Anime Bleach.
Cerita mengenai Dua Dunia, ala-ala HereAfter gitu...Ha3...
Ok, macam iz ada semua episod cerita nie sebab download dekat laman web tak berapa rasmi dia.

Percuma jek.
Ichigo merupakan watak utama dalam cerita ini. Tapi,
Watak yang paling iz minati dalam bleach ialah Hitsugaya Toushirou dari Division 10th.
Lahir Bulan Disember, tinggi 133 jek..ha3..berat 28 Kg..

Why Him?? sebab dia cool..ha3..dan ditemani Fukutaicho ( vice captain) yg cun, Matsumoto Rangiku..huwahahaha...  
Kuasa yang ada pada si Toushirou ini adalah ais atau air.
Pedang dia @ dikenali sebagai Zanpakutou (cara pronounce Zenpaktau) ada nama tersendiri.

Kalau dalam bentuk Shi-Kai (normal/terkurung) dikenali sebagai  Hyourinmaru (Ice Ring@Gelang ais,ha3..)
Dalam Bentuk Shi-kai sahaja Toushirou boleh guna beberapa elemen air antaranya bila dia sebut
"Souten ni Zase!" ("Soar In The Frozen Sky!"). akan keluar naga ais dari aura pedang dia & boleh kawal cuaca..hu2..(da ngarot da iz neh,ha3..)

Dalam 2nd form pula dari Shi-Kai zanpakutou boleh berubah ke Ban-Kai (release/lepaskan).
Ok time nie lagi best gila vavi..ha3...Siap ada sayap ais lagi..ha3..(Exited lak iz wat entry neh)
Tapi ada limitation la..bertahan untuk 12 kelopak bunga ais :p
Yang ada kuasa lebih kurang macam Toushirou ialah  Kuchiki Rukia dari Division 13th (Heroine)

Itu lah serba sedikit tentang hobi iz yang membuang masa neh..Ha3..
Nak Download Free??
Daftar & download free DISINI :p


Paling depan Kurosaki Ichido
Dari Kiri belakang, Kon, Ishida Ryuken, Rukia, Sado Yasitora & Inoue Orihime.
Hitsugaya Toushirou


Matsumoto Rangiku
Bankai Hitsugaya Toushirou



Friday, January 6, 2012

Part Time Tambah Income




Duit Tak Pernah Cukup.
So Jom Buat Servey ini.
Setiap Pendapat tentang Iklan Akan dibayar $14.

- Tak Perlu Modal sangat
- Hanya perlu Internet & Masa ( which is as a blogger this is your main asset :p )
- Kerja menyeronokan Jika Anda suka Mengkritik Iklan.

1st Buka satu akaun PayPal (free)

2nd Klik SINI untuk daftar Percuma.

3rd Buat servey dan kutip duit.

** iz da guna duit nie banyak untuk beli barang melalui internet macam lense, game, dll
** Korang bila lagi.
** Daftar sekarang!!!
** Tak RUGI cuba pun.
** Tapi RUGI tak cuba oi..TERBAIK!!!


Anda Buat Anda Dapat
T.Q

Thursday, January 5, 2012

Widget Radio & Mp3 Dalam Blog


Ohoi..lama tak buat entry, busy memanjang, Tiba-tiba dapat idea nak buat entry pasal ceriakan blog.
Ceria dari segi bunyi la.. Ha3… Ada orang orang Tanya iz dekat facebook macam mana nak masukan lagu dalam blog. Benda ni senang jek, Cuma bagi mereka yang baru tu saja yang tak berapa nak tahu.

Tapi kali ini iz bukan sekadar nak tunjuk macam mana nak letak lagu tapi :

  1.  Radio Kegemaran
  2.  Lagu pilihan korang ( tak kesah berapa banyak )
  3.  Suara menyambut tetamu blog korang @ guna suara sendiri.


SO iz akan buat dalam 2 entry la…senang sikit.

Warning : Ramai blogger tak suka blog yang berbunyi-bunyi..ha3..tapi kalau korang suka lantak dorang la kan…Ha3…

Ini entry pertama bertajuk Widjet Radio ( macam story telling plak, Ha3)

  1. Korang lepak2 sambil minum kopi dan fikir nak letak radio apa dalam blog korang.
  2. Then korang paste jek salah satu code dibawah dlm HTML widjet.
  3. Senang tak??? Ha3…sengal.. ok2 ni step sebenar.


Step masukkan radio dalam blog
1) Sign in akaun blogger
2) Klik Layout dekat dashboard
3) Klik add gadget.
4) klik add HTML/Java script.
5) Letak code RADIO WIDGET
6) Save



PERHATIAN!!
sesetengah radio dan tv..Korang kena install plugin dulu untuk mendengar:








<div><object type="application/x-shockwave-flash" data="http://ads.era.fm/inc/app/shared/dvrplayer/capsules/radioactive/amp_flash/era/era.swf" width="200" height="170">
                   <!--<![endif]-->
                   <param name="quality" value="high" />
                   <param name="wmode" value="transparent" />
                   <param name="swfversion" value="9.0.45.0" />
                   <param name="expressinstall" value="Scripts/expressInstall.swf" />
                 </object>
 </div>








<embed name="mediaplayer1" pluginspage="http://www.microsoft.com/Windows/MediaPlayer/" src="http://127.0.0.1:6498/ms2/1078227089191/0+0+/OCTOSHAPE+h+mpb.flyfm.mp3.high/Octoshape" type="application/x-mplayer2" controller="true" loop="0" transparentstart="1" autostart="true" enablecontextmenu="true" showstatusbar="1" height="60" width="150"></embed><br />
<a href="http://theskycrawlers.blogspot.com/.html ">GET RADIO WIDGET </a>

<div><object type="application/x-shockwave-flash" data="http://ads.hitz.fm/inc/app/shared/dvrplayer/capsules/radioactive/amp_flash/hitz/hitz.swf" width="200" height="170">
                   <!--<![endif]-->
                   <param name="quality" value="high" />
                   <param name="wmode" value="transparent" />
                   <param name="swfversion" value="9.0.45.0" />
                   <param name="expressinstall" value="Scripts/expressInstall.swf" />
                 </object>
</div>




<embed name="mediaplayer1" pluginspage="http://www.microsoft.com/Windows/MediaPlayer/" src="http://210.48.148.126/ikim" type="application/x-mplayer2" controller="true" loop="0" transparentstart="1" autostart="true" enablecontextmenu="true" showstatusbar="1" height="60" width="150"></embed><br />
<a href=" http://theskycrawlers.blogspot.com/.html ">GET RADIO WIDGET </a>


<embed name="mediaplayer1" pluginspage="http://www.microsoft.com/Windows/MediaPlayer/" src="http://127.0.0.1:6498/ms2/1077783029159/0+0+/OCTOSHAPE+h+mpb.hotfm.mp3.high/Octoshape" type="application/x-mplayer2" controller="true" loop="0" transparentstart="1" autostart="true" enablecontextmenu="true" showstatusbar="1" height="60" width="150"></embed><br />
<a href="http://theskycrawlers.blogspot.com/.html">GET RADIO WIDGET </a>




<embed name="mediaplayer1" pluginspage="http://www.microsoft.com/Windows/MediaPlayer/" src="http://bkj-station1.jaring.my/klasikfm" type="application/x-mplayer2" controller="true" loop="0" transparentstart="1" autostart="true" enablecontextmenu="true" showstatusbar="1" height="60" width="150"></embed><br />
<a href=" http://theskycrawlers.blogspot.com/.html ">GET RADIO WIDGET </a>











How To Put MP3 In Blog

Hi, ok this entry will teach you on how to put a song or songs in your blog.
This entry I wrote, I mean I type it in English…saje mengada-ngada..Ha3..
Nak tunjuklah yang broken English iz bagus..Ha3..
Ok 1st choose the songs you want it to be play in you blog.

I choose this 2 cover songs and make sure you have this songs in you disk.

  • Togun- Someone Like You
  • Togun- Price Tag



STEP #1:


Upload songs (MP3 files) to your newly registered OpenDrive account,
right click on the file and then click on the hyperlink "links" as shown in the screenshot below:









 We Will Use the code in the red box, Direct Link.


If you just want one song to be play you can use HTML code ^.
Read 2nd step to put more than one songs.



OK Part One Done..Relax Jap Minum2..hu2..


STEP #2:


Finally, to play these songs we will add the floating MP3 player to the blog.
Go to this page: StreamPad

And click on the Blogger logo:











Before copying the code, go to the bottom of the page:


And customize the player as you want: Enable Autoplay, change colors, Allow popout etc.




Done???
OK now copy all the code in one HTML/JavaScript.
The hyperlinks to the songs should look like this:



<a href="http://DIRECT_LINK_TO_SONG_1"style="display:none;">Song_1_Title</a>
<a href="http://DIRECT_LINK_TO_SONG_2"style="display:none;">Song_2_Title</a>

<script type="text/javascript" src="http://o.aolcdn.com/os_merge/?file=/streampad/sp-player.js&file=/streampad/sp-player-blogger.js&expsec=86400&ver=11&bgcolor=#0531f5&clickimg=true&showplaylistbutton=false"></script>

Replace the links highlighted in RED with the DIRECT LINKS you got from OpenDrive in STEP #1 

The code style="display:none;" will hide the hyperlinks (song titles). If you want to show the links to your visitors, then delete the code highlighted in BLUE, before saving the widget/post.





How To Play Your Voice In Blog???

Its Easy, 1st Rakam Lah dulu Suara korang.

You can use Sound Recoder in your Accessories or download your special sound recoder.
OR, IF suara korang tak Sedap..Ha3.. You can use this software "ISpech" where it will turn your text into natural voice for free. 

Tapi dalam bahasa mat salleh sahaja. It will sound weird if you use bahasa in this software. Ha3..












When you done with this just download it and Start from STEP #1:
That is all..Try it..




Monday, January 2, 2012

Google End "Google Friend Connect" Service On 2012

Google Ends Some Of Their Services On 2012
Yup,so...

No more "FOLLOW THIS BLOG", "SERTAI TAPAK INI", "BEBERAPA KERAT YANG FOLLOW BLOG INI"

Ha3...Lelebih pulak iz neh..
Ok ini ceritanya, tapi sebelum iz nak cerita nak tanya korang semua....


  1. Berapa Follower Korang dekat blog??
  2. Ramaiker???
  3. Lebih 100 orang???
  4. Sanggup tak kalau korang REMOVE semua follower korang tue???
Ha3..Mestilah tak sanggup kan.... Iz yang ada follower beberapa kerat nie pun tak sanggup apa lagi korang yang beratus-ratus ada yang cecah 2 3K followers.
Tapi sayang sebab memang SEMUA KENA PADAM NANTI...Adeyh...Sayang betol...

Dari sumber direct iaitu Google Blog, Memang sah yang beberapa servis yang ditawarkan google akan dilupuskan @ ditamatkan. Sebab dorang tak untung & Google bagitaw yang Servis tersebut ta dapat mencapai target yang mereka kehendaki.

Jadi dorang akan tamatkanlah...Apa masalahnya????
Masalahnya salah satu service yang ditamatkan itu ada dalam blog kita & salah satu Penggunaan UTAMA dalam blog iaitu "Google Friend Connect". Ini salah satu yang memacu Follower kita.
Kalau dah tak ada macam mana nak follow??? Paling sedih dia nak tamatkan Pada 1st Mac 2012.

So, Google galakkan kita daftar Service terbaru mereka dikenali sebagai Google+Page & Google+Profile. Ada Circle la, Page, Profile la..Pening kepala iz.Benda ni sebenarnya ala-ala FaceBook jugak la. Cuma Lebih Memeningkan..Ha3.....

Korang Try la....Kat bawah nie iz sertakan beberapa ScreenShot sebagai tatapan korang. Kalau Kecik sangat click la besarkan..He2..

Beberapa Servis Lain Yang akan Ditamatkan

Beberapa Orang Yang Tak Puas Hati

Tapi Ada Juga Yang Sokong

Menggantikan "Follow This Blog"


Product Still dalam PERCUBAAN
Tak Jauh Beza Atas Dengan Bawah.



Harap korang boleh kongsi cerita ini dengan yang lain. Lantak lah korang nak Copy Paste ker.

Sunday, January 1, 2012

Cuti Am Malaysia 2012









Hi, This is my 1st entry of the year...
Poyo jek bunyi dye...Ha3...
Dapat cadangan nak post entry ni sebab adek iz "tahun lepas" belum masuk 2012 sudah sibuk tengok bila cuti sekolah 2012...( teringat iz kecik-kecik dulu macam tu jugak..Ha3..)

So, ini akan bagi kemudahan pada korang yang nak mohon cuti, pergi melancong dengan keluarga, @ nak buat majlis kenduri terutama siapa yang nak mendirikan masjid tue...Buat la time cuti supaya saudara-mara korang senang nak datang kan...

Berikut cuti-cuti pada tahun 2012 dan biasalah, kena guna jugak ayat dalam calender ni.
CUTI-CUTI YANG DITETAPKAN ADALAH TERTAKHLUK KEPADA PEUBAHAN
He2..


Kalendar Cuti Sekolah 2012 dan Cuti Am Negeri-Negeri di Malaysia 2012
 TARIKH
 HARI KELEPASAN AM
 NEGERI-NEGERI YANG TERLIBAT
1 Januari
Ahad
Tahun Baru 2012Kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu
14 Januari
Sabtu
Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Besar
Negeri Sembilan
Negeri Sembilan sahaja
15 Januari
Ahad
Hari Keputeraan Sultan KedahKedah sahaja
23 Januari
Isnin
Tahun Baru CinaSeluruh Negara
24 Januari
Selasa
Tahun Baru Cina (Hari Kedua)Kecuali Kelantan and Terengganu
1 Februari
Rabu
Hari Wilayah PersekutuanWilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya sahaja
5 Februari
Ahad
Maulidur RasulSeluruh Negara
7 Februari
Selasa
Hari ThaipusamKuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Penang & Selangor sahaja
4 Mac
Ahad
Hari Ulang Tahun Pertabalan Sultan TerengganuTerengganu sahaja
30 Mac
Jumaat
Hari Keputeraan Sultan KelantanKelantan sahaja
6 April
Jumaat
Good FridaySabah & Sarawak sahaja
15 April
Ahad
Hari Perisytiharan Melaka Sebagai Bandaraya BersejarahMalaka sahaja
19 April
Khamis
Hari Keputeraan Sultan PerakPerak sahaja
1 Mei
Selasa
Hari PekerjaSeluruh Negara
5 Mei
Sabtu
Hari WesakSeluruh Negara
7 Mei
Isnin
Hari Hol PahangPahang sahaja
17 Mei
Khamis
Hari Keputeraan Raja PerlisPerlis sahaja
30- 31 Mei
Rabu - Khamis

Pesta Kaamatan (Pesta Menuai)
Sabah & Labuan sahaja
1 – 2 Jun
Jumaat - Sabtu
Perayaan Hari Gawai DayakSarawak sahaja
2 Jun
Sabtu
Hari Keputeraan Yang Dipertuan AgongSeluruh Negara
17 Jun
Ahad
Israk & MikrajKedah, Negeri Sembilan & Perlis sahaja
7 Julai
Sabtu
Hari Ulang Tahun Peristiharan Tapak Warisan DuniaPulau Pinang sahaja
14 Julai
Sabtu
Hari Jadi Yang di-Pertuan Negeri Pulau PinangPulau Pinang sahaja
20 Julai
Jumaat
Hari Keputeraan Sultan TerengganuTerengganu sahaja
21 Julai
Sabtu
Awal RamadanJohor, Kedah & Melaka sahaja
6 Ogos
Isnin
Hari Nuzul Al-QuranKelantan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Terengganu & Selangor sahaja
19 – 20 Ogos
Ahad - Isnin
Hari Raya Puasa *Seluruh Negara
31 Ogos
Jumaat
Hari KebangsaanSeluruh Negara
8 September
Ahad
Hari Jadi Yang di-Pertuan Negeri SarawakSarawak sahaja
16 September
Ahad
Hari Malaysia Seluruh Negara
6 Oktober
Sabtu
Hari Jadi Yang di-Pertuan Negeri SabahNegeri Sabah sahaja
13 Oktober
Sabtu
Hari Jadi Yang di-Pertuan Negeri MelakaMelaka sahaja
24 Oktober
Rabu
Hari Keputeraan Sultan PahangPahang sahaja
26 Oktober
Jumaat
Hari Raya Haji *
Hari Raya Qurban
Seluruh Negara
27 Oktober
Sabtu
Hari Raya Haji (Hari Kedua) *
Hari Raya Qurban
Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu sahaja
13 November
Selasa
Hari DeepavaliSeluruh Negara, kecuali Sarawak
15 November
Khamis
Awal Muharram
(Maal Hijrah)
Seluruh Negara
22 November
Khamis
Hari Keputeraan Sultan JohorJohor sahaja
11 Disember
Selasa
Hari Keputeraan Sultan SelangorSelangor sahaja
20 Disember
Khamis
Hari Hol Almarhum Sultan IskandarJohor sahaja
25 Disember
Selasa
Hari KrismasSeluruh Negara

CUTI SEKOLAH TAHUN 2012

Kumpulan A : Negeri Kedah, Kelantan dan Terengganu

Cuti Sekolah Pertengahan Penggal 1 : 09.03.2012 – 17.03.2012 (9 Hari)
Cuti Sekolah Pertengahan Tahun : 25.05.2012 – 09.6.2012 (16 Hari)
Cuti Sekolah Pertengahan Penggal 2 : 17.8.2012 – 25.8.2012 (9 hari)
Cuti Sekolah  Akhir Tahun : 09.11.2012 – 31.12.2012 (53 Hari)

Kumpulan B : Negeri Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Pahang, Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya

Cuti Sekolah Pertengahan Penggal 1 : 10.03.2012 – 18.03.2012 (9 Hari)
Cuti Sekolah Pertengahan Tahun : 26.05.2012 – 10.6.2012 (16 Hari)
Cuti Sekolah Penggal 2 : 18.8.2012 – 26.8.2012 (9 hari)
Cuti Sekolah Akhir Tahun : 10.11.2012 – 01.01.2013 (53 Hari)

Sumber Rujukan: Kalendar 2012 Dan Cuti Sekolah 2012 | Anastasyea Blog he2..

Menarik Sekarang !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...